Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
[...] Niezbyt korzystnie wygląda też syrop glukozowy i substancje zagęszczające oraz stabilizatory, choć bez nich pewnie pasta straciłaby swoją formę. Skład Napój sojowy (woda, nasiona soi), fermentowany napój sojowy (woda, nasiona soi, syrop glukozowy, substancja zagęszczająca: pektyny, kultury bakteryjne, sól), tofu (woda, nasiona soi), olej [...]
[...] Napój niesłodzony bardziej przypomina smakiem wodę niż mleko, ale dla niektórych może to być plus, że nie narzuca posmaku soi. Wersja słodzona Skład Woda, obrane nasiona soi 9,4%, cukier trzcinowy, algi morskie 0,4%, sól morska. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 44 kcal Tłuszcz: 1,9 g (w tym kwasy tłuszczowe [...]
Bieganie długodystansowe jest obecnie niesłychanie modne, a to jedna z najbardziej wyniszczających zdrowie konkurencji. Kolejny przykład pochodzi z historycznego badania Seiler D. i wsp. Sprawdzano, jaki wpływ mają 20-dniowe zawody na trasie 1000 km u dobrze wytrenowanych osób. Oczywiście, niewiele osób przebiega dystans dłuższy niż maratoński, [...]
[...] chwili jednak dociera do nas pikantny posmak. Pasta jest smaczna i może być nie tylko dodatkiem do kanapek, ale także do warzyw pokrojonych w słupki. Skład Woda, tofu 21% (nasiona soi 57%, woda), okara (woda, nasiona soi), olej rzepakowy, suszone drożdże, modyfikowana skrobia kukurydziana, cebula, płatki czerwonej i zielonej papryki 1,3%, sól, [...]
[...] białko Ile kalorii ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko serwatkowe – [...]
[...] zarówno z roślinnych źródeł pokarmowych bogatych w tłuszcze, jak i przyrządzonych z nich produktów. Najlepsze źródła pokarmowe tłuszczów dla wegan Warto wymienić tutaj: nasiona chia siemię lniane nasiona konopi migdały nasiona słonecznika pistacje orzechy włoskie orzechy laskowe orzechy makadamia awokado pestki dyni olej kokosowy olej [...]
[...] disodowy; barwniki: czerwień allura, tartrazyna: może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci, błękit brylantowy, czerwień koszenilowa), ocet ryżowy, nasiona sezamu, koper włoski, cukier, sól, pieprz. Wartość odżywcza 100 g tego sushi dostarczy 151 kcal, w tym: 5 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 0,3 g kwasów tłuszczowych [...]
[...] wzrostu naszych kiełków. Nasion nie wsypujemy zbyt dużo, gdyż może to spowodować ich pleśnienie. Nasiona najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. Zakupione nasiona przebieramy dokładnie, by pozbyć się połamanych lub przebarwionych. Zdrowe nasiona płuczemy delikatnie w przegotowanej, ale niegorącej wodzie. I takiej też używamy do [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] te są niskokaloryczne, bogate w błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. W jednej łyżce stołowej znajdują się 2 g białka. Nasiona konopii Nasiona konopi, podobnie jak nasiona chia, są kompletnym białkiem. Nasiona konopi zawierają 5 g białka na łyżkę stołową. Można je stosować w podobny sposób, jak nasiona chia, czyli do wszelkiego rodzaju [...]
[...] którego producenci dodają do pieczywa chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
[...] tego ważnego makroskładnika, to biegniemy z pomocą! Roślinne zamienniki Różne składniki pochodzenia zwierzęcego możesz zamienić na soczewicę, seitan, tempeh, tofu, fasolę, nasiona czy orzechy. Produkty mleczne z łatwością zastąpisz mlekiem roślinnym. Zamiast jajek wybierz tofu, len lub nasiona lnu. Co więcej, masz jeszcze warzywa i owoce, które [...]
[...] dodatkowo zagraża zasobom wodnym. Mleko konopne Roślina konopi jest przyjazna dla środowiska, ponieważ daje wysokie plony i można wykorzystać wszystkie jej części. Liście i nasiona są wykorzystywane do produkcji oleju i mleka, a łodygi i korzenie są składnikami materiałów budowlanych, włókien tekstylnych, papieru konopnego i tworzyw sztucznych. [...]
[...] krwi. Podobnie jak w przypadku białka, istnieje wiele roślinnych źródeł wapnia, m.in. produkty na bazie soi, fasola, soczewica, groszek, szpinak, rzepa, figi, len, chia, nasiona sezamu, wodorosty i niektóre orzechy, w szczególności migdały. „Na diecie roślinnej nie da się uzyskać odpowiedniej ilości witaminy B12” To mit. Podczas gdy weganie [...]